Wat zijn hooggevoelige personen (HSP)?

Wat zijn hooggevoelige personen (HSP)?

Wat zijn hooggevoelige personen (HSP)?

 

Hooggevoelige personen (HSP), hebben een ontwikkeling van het zenuwstelsel die hen in staat stelt subtiliteiten waar te nemen die andere mensen niet waarnemen. Hun zintuiglijke ontwikkeling is buitengewoon, ze zijn bijzonder ontvankelijk en gevoelig voor externe prikkels.

Zij voelen zich veel intenser dan anderen en kunnen zelfs ziek worden, lijdend aan angst-, depressieve en aan het immuunsysteem gerelateerde symptomen of stoornissen.

Ongeveer twee op de tien mensen zijn hoogsensitieve mensen (HSP) en het is belangrijk dat zij weten hoe zij hun emoties kunnen beheersen en in hun dagelijks leven met deze bijzondere gevoeligheid kunnen omgaan. Het gaat niet om het onderdrukken van je emoties, maar om het leren kanaliseren van je stortvloed aan gewaarwordingen en gevoelens.

 

Essentiële kenmerken van hoogsensitieve personen

  • Denkt diep na over de ontvangen informatie;
  • Heeft de neiging tot overstimulatie of verzadiging;
  • Een sterke emotionaliteit gekoppeld aan een groot empathisch vermogen;
  • Hoge zintuiglijke gevoeligheid, vooral op het gebied van “subtiliteiten”.

Iedereen die zich herkent in deze vier kenmerken is een HSP-er.

Dit type van zeer gevoelige en emotionele persoon wordt met deze kwaliteit geboren, in feite wordt aangenomen dat het een belangrijke genetische belasting heeft, zodat het zeer waarschijnlijk is dat zij vanaf hun geboorte zeer gevoelig zijn voor veranderingen en veel lichamelijk contact nodig hebben.

We weten dat we van jongs af aan lichamelijk contact nodig hebben om een gezonde hechting te ontwikkelen en ons veilig te voelen. Hooggevoelige personen zullen in dit opzicht meer nodig hebben, en het helpt hun emotionele stabiliteit als volwassenen.

Hooggevoelige mensen beleven dingen anders dan mensen en zijn dat niet, de intensiteit in hen is anders. Enkele van hun kenmerken zijn:

  • Het zijn zeer empathische mensen, met een groot vermogen om te weten wat anderen voelen, in staat om de emoties van anderen te voelen alsof het hun eigen emoties zijn;
  • Grote zintuiglijke capaciteit, in een van de vijf zintuigen op een zeer diepgaande manier;
  • Zij hebben een groot vermogen tot toewijding en zoeken naar oplossingen voor problemen, zowel hun eigen als die van anderen; zij zijn bezorgd over hun eigen leven, het leven van anderen en over problemen zoals honger in de wereld, geweld, enz.

 

Zie hier de definitie van HSP opWikipedia

Reacties zijn gesloten.