Wat is 5 HTP?

Wat is 5 HTP?

5 HTP klinkt misschien als een magisch goedje of een chemische verbinding. Maar ondanks dat je er misschien nog nooit van gehoord hebt is dit stofje van groot belang om je lichaam goed te laten werken. In dit artikel lees je meer over wat 5 HTP precies is en hoe je ervoor zorgt dat je er genoeg van binnen krijgt.

Hoe krijg je voldoende 5 HTP?

5 HTP is een afkorting voor 5-hydroxytryptofaan. Deze stof staat ook wel bekend als griffonia, en is een goedje dat valt onder de zogenaamde aminozuren. Deze zuren vormen een belangrijk onderdeel van eiwitten of proteïne. Het aminozuur 5 HTP komt voor in de zaden van bepaalde planten. Met name de zaden van de uit Afrika afkomstige struik griffonia simplicifolia bevatten een relatief hoog gehalte van dit goedje.

Waar zitten aminozuren van nature in?

5 HTP vormt een bouwstof voor eiwitten en is dan ook terug te vinden in tal van eiwitrijke voedingsmiddelen. Vooral rundvlees en kip staan bekend om hun hoge eiwitwaardes, maar ook vis en zuivelproducten bevatten een hoog percentage eiwitten. Zoals eerder al aangegeven bevatten ook noten en zaden veel proteïne, wat ze een goed vegetarisch alternatief maakt voor de eiwitten uit vlees. Jammer genoeg maakt je lijf zelf deze aminozuren niet aan, waardoor het noodzakelijk is om deze via je eten tot je te nemen.

Wat doet 5 HTP in het lichaam?

5 HTP staat vooral bekend als een middel dat goed werkt bij vermoeidheid en slaapproblemen. Dit aminozuur wordt door het lichaam dan ook omgezet in melatonine, het hormoon dat ervoor zorgt dat we ons ’s avonds slaperig voelen. Daarnaast is 5 HTP een bouwstof voor serotonine, dat ook wel bekendstaat als het ‘gelukshormoon’. Verder speelt de stof een ondersteunende rol in tal van processen in het lichaam, waaronder het gezond houden van je zicht, je spijsvertering en je haar en nagels.

Is het gezond om supplementen met 5 HTP te slikken?

Met een gezond voedingspatroon krijg je meestal wel voldoende aminozuren binnen. Het kan echter zijn dat je lichaam wat meer aminozuur nodig heeft. Wie een vegetarische of veganistische levensstijl heeft loopt bijvoorbeeld het risico onvoldoende aminozuren binnen te krijgen, aangezien je deze niet via vlees of zuivel binnen krijgt. Zoals eerder aangegeven hebben ook mensen die last hebben van stemmingswisselingen, overmatige stress of slaapproblemen soms baat bij wat extra 5 HTP.  Het slikken van pillen met 5 HTP kan voor deze mensen een goede uitkomst bieden om hun tekorten aan dit stofje aan te vullen.

Zijn er risico’s verbonden aan het slikken van extra 5 HTP?

5 HTP is een natuurlijke stof en geeft in principe dan ook geen bijwerkingen. Supplementen met dit aminozuur mogen in Nederland dan ook gewoon verkocht worden. Toch zijn er situaties denkbaar dat het af te raden is om supplementen met deze stof te nemen. Neem je bijvoorbeeld al pilletjes met valeriaan of slik je antidepressiva? Dan kan het zelfs gevaarlijk zijn om hier pilletjes met 5 HTP naast te nemen. Ook wanneer je andere medicatie slikt is het raadzaam om eerst een arts te raadplegen voordat je 5 HTP supplementen neemt.

Reacties zijn gesloten.