Waarom onze samenleving niet zonder vrijwilligers kan

Waarom onze samenleving niet zonder vrijwilligers kan

Vrijwilligerswerk heeft bij sommige mensen nog steeds een wat stoffig en suf imago. Gelukkig raakt steeds meer mensen overtuigd hoe groot de bijdrage is van die vrijwillige inzet van mensen in onze maatschappij. We leggen je graag uit hoe terecht dat is.

Een maatschappij zonder vrijwillige medewerkers?

Stel je eens voor dat vandaag alle vrijwilligers tegelijkertijd de beslissing zouden nemen om per direct te stoppen met hun vrijwilligerswerk. Of stel dat zij met z’n allen zouden besluiten om te doen wat al veel beroepsgroepen hebben gedaan: voor langere tijd staken, het werk neerleggen. Waarschijnlijk zou in allerlei branches de totale paniek uitbreken. Alleen al in de sectoren zorg en welzijn wordt erg veel gebruik gemaakt van vrijwillige medewerkers. Natuurlijk werken daar ook heel veel beroepskrachten maar zonder al hun vrijwillige collega’s zouden ze snel niet meer verder kunnen met hun werk en totaal onthand raken.

Afhankelijkheid

Je kan gerust stellen dat de welzijnssector sterk afhankelijk is van de vrijwillige inzet van personeel. Hoe zou het zijn als er opeens geen vrijwillige gastvrouwen meer zouden zijn? Wie brengt patiënten en andere bezoekers naar de juiste plek? Wat zou er gebeuren als al die vrijwilligers in alle buurthuizen komende week niet komen opdagen. Wie maakt er open? Wie zorgt voor een lekkere kop koffie? Wie heeft een vriendelijk woord voor de buurtgenoot die komt voor zijn wekelijkse middag of avondje kaarten? Wat is het gevolg als in onze samenleving alle vrijwillige maatjes voorlopig thuis zouden blijven? Heel veel mensen zullen een stukje gezelschap en aandacht missen en niet weten hoe ze hun boodschappen in huis krijgen. Evenveel mensen voelen weer die eenzaamheid van vóór het moment waarop dat maatje in hun leven kwam, met altijd een luisterend oor.

Sporten zonder vrijwillige inzet?

Wat betekent het als de vrijwillige krachten bij al onze sportverenigingen massaal zouden besluiten om aanstaand weekend op de bank te blijven liggen? Dat laat zich wel raden: honderden, misschien wel duizenden wedstrijden en sportevenementen zouden simpelweg niet door kunnen gaan.

Waardering

Hopelijk gebeuren bovenstaande scenario’s nooit en draait onze samenleving door alsof het allemaal heel normaal is. Maar misschien is dit toch een reden om af en toe eens stil te staan bij die vrijwillige hulp die het leven voor jou, je buurman, je oma of die kennis keer op keer wat leuker en gezelliger maakt. Zonder hem of haar zou er heel veel stilvallen in de maatschappij.

Reacties zijn gesloten.