Waarom bij een vereniging gaan?

Waarom bij een vereniging gaan?

Als je iets goed wil doen voor een bepaald doel, of voor je eigen samenleving, dan is het een goed idee om bij een vereniging te gaan.

Je weet misschien al wat er met het geld gebeurt voor het goede doel. Er wordt voor gezorgd dat al het geld naar het goed doel gaat, maar wat doet dat nu voor de samenleving?

Wel, als je bijvoorbeeld bij één van de zoveel bestaande natuurverenigingen gaat, dan zorgen deze verenigingen er bijvoorbeeld voor dat er parken of natuurreservaten bijkomen in je streek. Die zorgen dan voor een hogere biodiversiteit en je kan er ook leuke wandelingen in maken voor ontspanning. Een hoge biodiversiteit is heel belangrijk.

Er zullen ook veel mensen onder jullie zijn die dit ook vinden, het belang van biodiversiteit bijvoorbeeld, maar die geen actie ondernemen. Misschien omdat ze zelf geen geld willen uitgeven of omdat ze denken dat andere mensen het wel zullen doen, maar als iedereen zo denkt, dan gaat er natuurlijk nooit verandering komen.

Je wijk of stad kan ook nog altijd andere beslissingen maken om dingen te ondernemen. Die kunnen bijvoorbeeld inzamelacties organiseren voor geld in te zamelen om dan te geven aan een goed doel of er zelf een leuk idee van te maken die goed is voor je stad.

De meeste verenigingen zijn ook wereldwijd. Dit zorgt er dus voor dat je heel veel keuze hebt om je bij een vereniging, die jou ook iets zegt, aan te sluiten. Je moet het ook zeker niet forceren om je bij een vereniging aan te sluiten omdat je iets wil doen voor je buurt of voor een goed doel. Zorg er zeker voor dat je het zelf een leuk doel vindt, zodat je er ook zelf veel voor kan doen en dat je dit ook blijft doen.

Als je veel tijd en werk steekt in je vereniging is het ook altijd mogelijk dat je meer hebt te zeggen wat je vereniging allemaal doet. Dit is wel alleen als je heel veel moeite doet. Het is moeilijk om van een gewoon lid naar een soort “baas” te gaan.

Stel nu dat je op het punt bent gekomen dat je met andere leden kan onderhandelen over wat er met al de inzamelingen gebeurt, dan heb je ook een zekerheid dat er veel in je buurt zal veranderen en dat het leuker zal zijn om daar rond te lopen en te leven.

Het is dus duidelijk dat verenigingen veel impact en veel nut hebben voor je samenleving.

Reacties zijn gesloten.