Hypotheken voor Zelfstandigen

Hypotheken voor Zelfstandigen

Hypotheken voor zelfstandigen kunnen soms een uitdaging zijn, aangezien de inkomsten van deze groep mensen vaak minder voorspelbaar zijn dan die van loontrekkenden. Dit maakt het voor hen lastiger om aan de vereisten van hypotheekverstrekkers te voldoen en een geschikte hypotheek te vinden. In dit artikel bespreken we de belangrijkste zaken die zelfstandigen moeten weten bij het aanvragen van een hypotheek.

Wat zijn de inkomstenvereisten?

Hypotheekverstrekkers willen graag zekerheid hebben over de inkomsten van de aanvrager, om te voorkomen dat ze achterblijven met het verhaal van een hypotheek die niet kan worden terugbetaald. Zelfstandigen hebben vaak minder voorspelbare inkomsten dan loontrekkenden, omdat hun inkomsten afhankelijk zijn van de hoeveelheid werk en opdrachten die ze krijgen.

Om deze reden hanteren hypotheekverstrekkers vaak strengere inkomstenvereisten voor zelfstandigen dan voor loontrekkenden. Bijvoorbeeld, zij zullen vaak eisen dat zelfstandigen drie jaar achtereen inkomsten hebben genoten uit hun onderneming, voordat zij hen een hypotheek zullen verstrekken. Dit maakt het voor startende ondernemers of ondernemers die net begonnen zijn lastiger om een hypotheek te krijgen. Je kunt ook altijd je hypotheek verhogen als je inkomsten hoger worden. 

Wat zijn de documentatievereisten?

Naast inkomstenvereisten, zullen hypotheekverstrekkers ook eisen dat zelfstandigen bepaalde documenten overleggen om hun inkomsten aan te tonen. Dit omvat onder andere de jaarcijfers van de onderneming, belastingaangifteformulieren, en een verklaring van de boekhouder over de gezondheid van de onderneming.

Het is belangrijk om op te merken dat de documentatievereisten voor zelfstandigen vaak meer tijd en moeite vergen dan voor loontrekkenden. Zelfstandigen moeten nauwkeurig de stukken bijhouden en op tijd indienen bij de hypotheekverstrekker.

Welke alternatieve hypotheken zijn er beschikbaar?

In sommige gevallen kunnen zelfstandigen niet voldoen aan de inkomsten- en documentatievereisten van traditionele hypotheekverstrekkers. Gelukkig zijn er alternatieve hypotheekoplossingen beschikbaar, zoals zogenaamde rentevrije hypotheek. Bedenk bij een hypotheek altijd dat je de maandlasten hierbij laag zullen blijven, maar dat je vroeg of laat toch de hypotheek moet gaan betalen. 

Reacties zijn gesloten.